Rahim kanseri belirtileri Ve HPV
Rahim kanseri gelişen hasta ve hastaların %75’i 50 yaşın üstünde ve menopoz dönemindeki kadınlardır.
Rahim kanserinin en sık belirtisi vajinal kanamadır. Adet dönemleri arasında kanama, menopoza girdikten sonra tekrar kanamanın başlaması, adet dönemindeki kanamanın çok yoğun olması durumunda mutlaka doktora başvurmalısınız. Kanama bulgusu erken dönemde karşılaşılan şikâyet olduğu için hastaların %75’i tanıda erken evrededir ve bu hastaların 5 yıllık yaşam süresi %90’dır.
Rahim Kanserinde Olağandışı Kanama, Lekelenme veya Akıntı
En sık görülen rahim kanseri belirtisi: rahim kanser tanısı konan hastaların ortalama % 90’ında, adet tarihlerinde değişiklik veya iki adet dönemi arası veya menopoz sonrası kanama gibi anormal vajinal kanama vardır. Bu belirtiler, zaman zaman bazı kanserli olmayan durumlarda da ortaya çıkabilir. Ancak, bu gibi durumlarda geciktirmeden doktor kontrolü yaptırmanız önemlidir. Menopoz dönemini geçiren kadınların oluşan vajinal kanama, lekelenme veya anormal akıntıları doktorlarıyla paylaşması yararlarına bir davranış olacaktır.
Kansız vajinal akıntı da rahim kanserinin belirtisi olabilir. Gelen akıntıda kan olmaması, kanser olmadığınız anlamına gelmez. Rahim kanserine bağlı oluşan akıntı vakalarının yaklaşık %10’unda kansızdır. Oluşan anormal herhangi bir akıntının doktor tarafından kontrol edilmesi gereklidir.
Rahim Kanserinde Pelvik Ağrısı ve/veya Kitle ve Kilo Kaybı
Pelviste (kasık bölgesi) ağrı, kitle (tümör) varmış hissi ve çaba sarf etmeden ortaya çıkan kilo kaybı, rahim kanserinin belirtileri olabilir. Bu belirtiler, rahim kanserinin daha ileri evrelerinde sıkça rastlanmaktadır. Bir kez daha üzerine basarak değinilecek olursa, doktora başvurmakta gecikme hastalığın daha da ilerlemesine zemin hazırlayabilir ve başarılı bir tedavi olasılığını azaltır.
Rahim Kanserinde Ailesel Geçmiş ve Fiziksel Muayene
Ailesinde rahim kanseri öyküsü olan kadınların aile öyküsü olmayanlara göre 2 kat daha fazla bu hastalığa yakalanma riski vardır. Ayrıca Lynch sendromu olan kadınların yaşam boyu rahim kanseri riski 10 kata kadar artmıştır. Rahim kanseri için bir kanser tarama programı olmamakla birlikte Lynch sendromlulara veya ailesinde Lynch sendromu öyküsü olanlara yıllık kadın-doğum muayenesi öneririz.
Rahim kanseri belirtileri varsa vakit kaybetmeden doktorunuza başvurunuz. Doktorunuz hastalığın belirtileri, risk faktörleri ve ailenizin tıbbi geçmişi hakkında size sorular yöneltecek, genel fiziksel muayene ve pelvik muayenesi yapacaktır.
Bitkisel Ürünler Hakkında Bilgi Almak İçin Tıklayınız !
HPV HASTALIĞINDAN KURTULANLARIN TECRÜBELERİNİ PAYLAŞTIĞI ORTAK PLATFORMU ZİYARET EDİN !
Bir önceki yazımız olan Rahim kanseri hakkında bilmeniz gerekenler başlıklı makalemizde Hpv, Hpv hakkında bilgi ve kanser hakkında bilgiler verilmektedir.